Emelie Endre

2020 blir 2021

Paralympics i Tokyo kommer att flyttas fram till sommaren 2021 på grund av Coronapandemins påverkan. Detta beslutet stöttas till 100% av Sveriges Paralympiska Kommitté, läs hela artikeln här.

2020 blir 2021


Mitt namn är Emelie Endre. Den 6 juni 1997 föddes jag drygt 10 veckor för tidigt vilket resulterade i syrebrist och rätt snabbt konstaterades det också att jag fått en bilateral spastisk Cp-skada. Just min skada påverkar främst benen vilket gör att jag har nedsatt styrka, balans och koordination. Därutöver är även finmotoriken i mina händer till viss del påverkad.

Jag har så länge jag kan minnas alltid gillat att utmana mig själv och testat olika idrotter. 2009 kom jag i kontakt med pingisen första gången och insåg direkt att detta var något jag ville fortsätta med. De första åren tränade jag enbart i en paraidrottsförening, men sedan flera år tränar och tävlar jag också mot personer utan funktionsnedsättning för att få fler träningstimmar och högre tempo. Hösten 2013 spelade jag min första internationella tävling med landslaget och sedan dess har det rullat på med bland annat två EM, varav det senaste i Helsingborg 2019.Under årens lopp har jag ägnat mycket tid åt att försöka hitta rätt typ av ortoser och skor för att pingisen ska fungera optimalt. När jag började spela hade jag mina vanliga Afo-ortoser i plast, men de var både stela, tunga och resulterade i många skavsår. Jag testade även under en period att spela utan några ortoser, men insåg snabbt att mina fötter behövde mer stöd. Utmaningen var alltså att hitta ett par ortoser som var lätta och möjliggjorde rörelse i stor grad, men som ändå stöttade upp. Lösningen kom när jag på ett paraläger diskuterade mitt problem med en kille som hade en ToeOFF-skena och rekommenderade dem. När jag dessutom fick lov att testa hans skena lite förstod jag att jag hittat det som jag letat efter. Idag spelar jag med ToeOFF FLOW på båda fötterna och jag har även kombinerat det med en fotledsortos på höger fot. Mina ToeOFF möjliggör att jag står mer stabilt vid bordet och jag kan röra mig utan att behöva snubbla på fötterna. De har därför blivit en viktig pusselbit för att nå mina mål.

Just nu är mitt kortsiktiga mål att kvala in till Paralympics i Tokyo, även om vägen dit är lång. På lång sikt är målet att bli bäst i världen och jag försöker hela tiden jobba för att ta olika steg i den riktningen samt njuta av resan. Pingisen har gett och ger mig oerhört mycket och jag hoppas också kunna inspirera personer med funktionsnedsättning att våga testa idrott och hitta sin grej.

Du kan följa Emelie på hennes Facebook, klicka här för att komma dit.

© 2020 Camp Scandinavia • All Rights Reserved