En ny kolfibersula från Camp Scandinavia!

1 oktober 2023

Camp Scandinavia har en lång erfarenhet av ankel- och fotortoser i kompositmaterial och vi är nu glada att kunna introducera ett nytt tillskott till vårt sortiment. Vi pratade med David Nordenberg Steiman, produktchef och Christina Engström, projektledare R&D, om kolfibersulan som lanserats i dagarna.  

Berätta om bakgrunden till den nya produkten!  

-Vi har under den senaste tiden sett en efterfrågan hos kunder och distributörer av en kolfibersula med liknande stabilitet och egenskaper som fotbladen hos våra droppfotsskenor i Allard AFO familjen, säger David Nordenberg Steiman. Det finns många olika former av fotproblematik. Att kunna hjälpa så många som möjligt har känts viktigt i processen. Vi satte oss därför med vår projektgrupp i Malmö och började diskutera hur vi kunde skapa en produkt som tillgodoser marknadens önskemål.  

Vad är en kolfibersula och hur fungerar den?  

-Det är en sula i kolfiber som placeras under skons innersula. Vid smärta i fram- eller mellanfoten är det fördelaktig om trycket distribueras över en större yta för att skydda den smärtande delen av foten, berättar Christina Engström. Fotbladet ger en stabil bas att stå och gå på, vilket minskar stress på strukturer i foten som smärtar, till exempel vid stressfrakturer och artros. Vid problem med Hallux Rigidus där stortåleden blir stel, skyddar kolfibersulan MTP-lederna och framfoten genom att begränsa Range-Of-Motion och underlätta avrullning. Sulan kan också användas för att gradvis öka rörligheten efter immobilisering med en postoperativ sko eller walker. Den kan även förbättra balansen efter tå-amputationer.  

Det finns flertalet kolfibersulor på marknaden, hur skiljer sig denna produkt från mängden?  

-De flesta promenad- och joggingskor på marknaden idag har en klackhöjd på mellan 5-8mm. Vårt fotblad är inte helt platt utan följer skons siluett för en bekvämare passform. Den har också ett tå-lyft framtill som gör att du lättare rullar av steget, berättar Christina. Dessutom har sulan en fin vridstyvhet som ger bra stadga till foten.   

Vår kolfibersula tillverkas i en toppmodern anläggning med den senaste kolfibertekniken och utrustningen. I fabriken täcker vi hela vårt energibehov med el från förnybara energikällor. Vi kan med stolthet säga att vår produkt tillverkas med 100% förnybar energi, säger David.  

Kolfibersulan kommer att säljas till Ortopedtekniska verksamheter eller skobutiker med sliputrustning för att kunna anpassa produkten till patienten. Produkten kommer finnas tillgänglig för kunder och distributörer på samtliga marknader där vi eller våra distributörer finns representerade.   

Läs mer om produkten här

David Nordenberg Steiman är produktchef och legitimerad sjukgymnast.
Christina Engström är legitimerad ortopedingenjör och är en av projektledarna på R&D på Camp Scandinavia.